AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met rode cijfers gesloten. De aandelenmarkten op Wall Street, waar de stemming werd gedrukt door tegenvallende macrocijfers, trokken hun Europese tegenhangers in de middag mee naar beneden.

De AEX-index sloot met een verlies van 3,31 punten, of 1 procent, op 323,95 punten. De MidKap-index steeg nog 0,2 procent tot 518,52 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs verloren 1,4 tot 1,9 procent.

In de Verenigde Staten kregen beleggers een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken. Onder meer het conglomeraat 3M en levensmiddelenproducent Procter & Gamble publiceerden resultaten. Over het algemeen vielen de resultaten mee.

Cijfers

Beleggers wogen cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en orders voor duurzame goederen echter zwaarder. Deze vielen allebei tegen en zetten de graadmeters in New York op flinke verliezen. De Dow-Jonesindex stond bij het slot van de Europese handel 1,6 procent in de min.

In de AEX was het aantal dalers in de meerderheid. TomTom, de producent van navigatie-apparatuur, stond onderin met een min van 3,8 procent.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio en brouwer Heineken, enkele als relatief veilig beschouwde aandelen, waren bovenin te vinden met koersstijgingen van respectievelijk 0,8 en 0,7 procent.

Het aandeel Spyker Cars leverde ruim 26 procent in onder druk van winstnemingen. Woensdag steeg Spyker nog 41 procent door het nieuws over de geslaagde overname van Saab. De dagen daarvoor was het aandeel ook al hard gestegen.

TNT

In de middag werd bekend dat een Duitse rechter het minimumloon in de Duitse postsector nietig heeft verklaard. Daarmee werden concurrenten van marktleider Deutsche Post, waaronder het Nederlandse TNT, in het gelijk gesteld. TNT sloot 0,3 procent lager.

Groothandelaar en supermarktbedrijf Sligro verloor 1,1 procent van zijn beurswaarde. Sligro heeft vorig jaar een winststijging geboekt van 4,2 procent tot 74 miljoen euro. Dat was gelijk aan de verwachting van analisten. De omzetcijfers waren eerder al bekendgemaakt.

De euro noteerde 1,3960 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag was de Europese munt nog 1,4055 dollar waard.