TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag voor het eerst in vijf handelsdagen met winst gesloten. Positieve berichten over de winstgevendheid van Honda, Canon en Sony gaven de handel steun.

De Nikkei-index sloot met een winst van 1,6 procent op 10.414,29 punten. In de voorgaande vier handelssessies leverde de Japanse hoofdgraadmeter nog meer dan 5 procent in. De Kospi in Seoul sloot 1 procent hoger en de beurs in Sydney won 0,6 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,5 procent in de plus.

De producent van digitale camera's, printers en kopieermachines Canon, dat het Nederlandse Océ wil overnemen, steeg 1,8 procent. Het bedrijf verwacht dat de winst dit jaar met 52 procent zal stijgen. Honda klom 3,3 procent na mediaberichten dat de winst in het afgelopen kwartaal is verdubbeld vergeleken met de voorgaande drie maanden.

Sony

Sony sprong 4,9 procent omhoog. De zakenkrant Nikkei meldde dat het bedrijf een winst heeft geboekt van meer dan 100 miljard yen (790 miljoen euro) in het vierde kwartaal van 2009, geholpen door herstel bij de spelletjes- en televisieactiviteiten.

Toyota daalde echter 3,9 procent. Beleggers waren ongerust door de terugroepacties in de Verenigde Staten. Toyota roept ruim vijf miljoen auto's terug naar de garage wegens technische problemen. Ook wordt de productie van acht modellen stilgelegd.