AMSTERDAM - De aandelenmarkt in Amsterdam is donderdag met winst gesloten, gesteund door de hogere koersen van ArcelorMittal en Heineken. Ook elders in Europa gingen de beurzen met winst de handel uit.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,43 punten (0,7 procent) op 340,61 punten. De MidKap-index voor het middensegment won 2,79 punten (0,5 procent) tot 537,63 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tot 0,5 procent. ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern en zwaargewicht in de AEX, steeg 2,5 procent. Het fonds profiteerde van een opwaardering van zakenbank Exane BNP Paribas.

Heineken
Heineken won 1,8 procent. De bierbrouwer schrapt in Roemenië bijna honderd banen wegens een reorganisatie. Bij de dalers in de AEX stonden TomTom (min 1,6 procent) en Ahold (min 1,4 procent).

Mijnbouwers gingen omhoog dankzij de gestegen prijzen van grondstoffen zoals koper, zink en aluminium. In Londen steeg BHP Billiton 1,2 procent, Rio Tinto klom 2,2 procent en Xstrata won 4 procent.

Cijfers
Beleggers waren verder in afwachting van een aantal bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten. Chipproducent Intel komt donderdag nabeurs met cijfers over het vierde kwartaal van 2009. Vrijdag maakt de Amerikaanse bank JPMorgan Chase kwartaalcijfers bekend.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield donderdag zoals verwacht het rentetarief in de eurozone onveranderd op 1 procent. Volgens ECB-president Jean-Claude Trichet is het huidige renteniveau ''toepasselijk''. Het rentebesluit zorgde voor weinig beweging op de beurzen.

De euro noteerde 1,4475 dollar. Bij het slot van de Europese handel woensdag was de euro 1,4880 dollar waard.