NEW YORK - Financiële waarden en technologiefondsen waren woensdag in trek in Wall Street, waar Merck een positieve uitschieter was met een koersstijging van 4 procent na een positief beleggingsadvies

De geneesmiddelengigant gaf daarmee beursgraadmeter Dow Jones een zetje omhoog.

De koers van Kraft veerde op toen de voedingsgigant de winstprognose verhoogde, maar die koersstijging verdween later op de dag als sneeuw voor de zon.

Censuur

De koers van Google ging omlaag door de vrees dat de onderneming zich terugtrekt uit China vanwege censuur en aanvallen door computerkrakers. Baidu, de Chinese concurrent van Google die genoteerd is aan de Nasdaq, liet daarentegen een flinke koerswinst zien.

Beleggers kregen tijdens de beursdag van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, informatie over de stand van 's lands economie. De Fed ziet slechts een lichte verbetering en de koersen stegen daarop verder.

Fondsen

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen steeg met 53,51 punten, ofwel 0,5 procent, naar 10680,77 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 9,46 punten, 0,8 procent, naar 1145,68 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de stemming in de technologiesector, steeg het meest, met 1,1 procent; met 25,59 punten naar 2307,90 punten.

Wall Street was positief gestemd nu het seizoen is aangebroken, waarin de Amerikaanse ondernemingen met hun kwartaalcijfers komen. Donderdag komen die van Intel en vooruitlopend daarop steeg de koers van de chipfabrikant met een kleine 2 procent.

Bezinevoorraden

De oliemaatschappijen noteerden lager na een verrassende toename van de benzinevoorraden in de Verenigde Staten. De prijzen stonden al onder druk nadat China de kapitaaleisen aan banken had opgeschroefd om de inflatie te beteugelen.

China is inmiddels de grootste exporteur van de wereld en beleggers vrezen dat deze stap, die eerder kwam dan analisten hadden verwacht, een rem zet op de groei van de wereldeconomie.

De euro noteerde 1,4511 dollar, tegenover 1,4480 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.