AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen beleefden woensdag een dag met kleine uitslagen op de borden. In Amsterdam werd een koersverlies van Shell gecompenseerd door winsten voor onder meer ING en Unilever.

In het buitenland bood de farmaciesector tegenwicht aan verliezen bij banken en verzekeraars.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 338,18 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,4 procent tot 534,84 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent, terwijl de Londense FTSE 0,5 procent daalde.

Wall Street
Wall Street opende met winst, mede dankzij een verhoogde winstprognose van het Amerikaanse voedingsmiddeleconcern Kraft.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent hoger op 10.655,30 punten. De S&P 500 en de Nasdaq stonden respectievelijk 0,3 en 0,1 procent in de plus.

Shell
Oliemaatschappij Shell leverde 0,7 procent in. Het verlies volgde op geruchten uit de Londense zakenwereld dat het concern bij analisten aandringt op een lagere raming voor de vierdekwartaalcijfers.

De winst zou rond de 2,6 miljard dollar liggen, waar analisten vooralsnog in doorsnee uitgaan van 3,3 miljard dollar.

Société Générale
Société Générale maakte voorbeurs bekend 1,4 miljard euro te moeten afschrijven op riskante beleggingen, waardoor de winst in het vierde kwartaal veel lager zal uitvallen dan eerder werd aangenomen. Société Générale verloor bijna 3 procent.

Branchegenoten als Barclays, HSBC, BNP Paribas en Deutsche Bank leverden allemaal meer dan 1 procent in. ING onttrok zich in de loop van de dag aan de mineurstemming en koerste 0,85 procent hoger.

Unilever
Unilever en zijn branchegenoten Danone en Nestlé behoorden tot de sterkere stijgers met winsten tot 1 procent, mede dankzij de prognose van Kraft. Daarnaast zijn deze bedrijven gevoelig voor conjuncturele schommelingen.

De eveneens als defensief te boek staande farmaciesector was in trek. AstraZeneca, Novartis en Roche gingen tot 1,2 procent vooruit.

Wessanen
Voedingsmiddelenconcern Wessanen was de grootste daler in de MidKap. Het concern maakte de nieuwe topman bekend en gaf een update over de strategie. Beleggers waren niet enthousiast. Het aandeel eindigde 5 procent lager.

De euro noteerde 1,4480 dollar, tegen 1,4525 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van een vat ruwe olie daalde met 1,6 procent tot 79,54 dollar.