AMSTERDAM - De olieprijs is dinsdag gedaald naar het laagste punt sinds 31 december. Dat komt onder meer door mildere weervoorspellingen in de VS en zorgen over een verandering in het Chinese monetair beleid.

De februarifuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange $1,73 lager op $80,79.

De zorgen in China worden veroorzaakt door The People's Bank of China. Die verhoogt de eisen voor reserves bij Chinese banken. Die verhoging roept vragen op over de sterkte van de toekomstige economische groei in China.

De verhoging dwingt banken om meer reserves aan te houden wat tot doel heeft om de uitleencapaciteit van de banken te verlagen. Dat zou de oververhitte onroerend goedmarkt moeten afkoelen. Investeerders zijn bang dat minder Chinese consumptie tot langzamer herstel in de VS kan leiden.

Steunpilaar

Het koude weer in de VS was de afgelopen dagen een steunpilaar onder de hoge olieprijzen en die steunpilaar valt, met warmer weer op komst, weg. De koudegolf leidde tot, naar nu blijkt, kortstondige hoop op een significante afname van de ruime olievoorraden.

Andy Lebow, vice-president energie bij MF Global: "De stookoliemarkt werd vandaag beinvloed door warmere temperaturen in het noordoosten van de VS en die temperaturen zetten de markt lager."

Mark Waggoner

Tegen het einde van de dag werd stevig verkocht, maar de olieprijs bleef boven de $80. "Kopers stappen uit de markt in de aanloop naar de bekendmaking van de olievoorraden op woensdag voor het geval dat er een toename plaats heeft gevonden door het afladen van olietankers", zegt Mark Waggoner, president van Excel Futures. Sommmige olietankers en hun ladingen werden aan het eind van 2009 vertraagd en niet gelost uit belastingoverwegingen.

Naar verwachting blijkt woensdag dat de ruwe olie- en benzinevoorraden met 1 miljoen vaten toenemen. De voorraden van destillaten als diesel en stookolie nemen naar verwachting met 1,8 miljoen vaten af.