NEW YORK - De aandelen in Wall Street noteerden dinsdag lager. Beleggers vrezen voor een heffing die winsten van banken kan aantasten.

Bovendien wakkerden tegenvallende cijfers van alumiumgigant Alcoa twijfels aan over de kracht van het economisch herstel.

Daar kwam nog eens bij dat de Chinese centrale bank de kapitaaleisen aan banken verhoogde om zo de kredietstroom en de inflatie te beteugelen.

Amerikaanse beleggers vrezen dat dit een rem zet op de groei van de wereldeconomie. Ook oliemaatschappij Chevron drukte de stemming door te melden over het vierde kwartaal een fors lagere winst te verwachten.

Teleurstellende start

Het was al met al een teleurstellende start van de reeks van kwartaalcijfers, die grote Amerikaanse ondernemingen deze dagen bekend maken en waarin Alcoa het spits afbeet.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen daalde met 37,18 punten, of wel 0,4 procent, naar 10626,81 punten.

De breder samengesteld S&P 5000-index ging met 10,77 punten omlaag, 0,9 procent, naar 1136,21 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de stemming in de technologiesector, ging zelfs 1,3 procent terug, met 30,10 punten, naar 2282,31 punten.

Barack Obama

De koers van aluminiumgigant Alcoa daalde met 11 procent. Beleggers hadden gerekend op een bescheiden kwartaalwinst, maar Alcoa kwam met rode cijfers. De olieprijzen waren ruim 2 procent lager.

De beleggers zijn zij niet gerust over de plannen van president Barack Obama met de banken. De Amerikaanse regering overweegt een heffing, die volgens het financiële persbureau Bloomberg 120 miljard dollar zou bedragen.

Andere bronnen spreken over meer dan 100 miljard. Obama heeft kritiek op de banken, omdat er nog steeds hoge bonussen worden uitgekeerd, nadat ze door de overheid overeind zijn gehouden. De heffing zou ervoor moeten zorgen dat de belastingbetalers meer terug gaan zien van hun geld.

Spelregels

Een handelaar zei over de plannen van de president met de banken dat de spelregels tijdens de wedstrijd veranderd worden. Bank of America en JP Morgen Chase lieten koersdalingen zien van respectievelijk ruim 3 procent bijna en een dikke 2 procent.

Caterpillar, maandag nog een flinke stijger, ging met bijna 3 procent omlaag. Procter & Gamble zorgde voor een lichtpuntje.

De koers van de producent van consumentenartikelen steeg ruim 1 procent na een positief beleggingsadvies. MGM, de onderneming die goklustig Amerika bedient, veerde met meer dan 7 procent op na een beleggingsadvies.

De euro stond op 1,4491 dollar, tegenover 1,4525 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.