AMSTERDAM - Pharming Group voert gevorderde gesprekken met een aantal partijen voor de marketing en verkoop van het medicijn Rhucin en verwacht "in de niet al te verre toekomst" commerciele samenwerkingsverbanden en aanvullende financiering veilig te stellen.

Het Leidse biotechconcern vroeg in september 2009 goedkeuring aan bij de Europese toezichthouders EMEA voor Rhucin, een middel tegen acute aanvallen van erfelijke angio-oedeem. In de VS worden voorbereidende gesprekken gevoerd met de FDA voor een marktaanvraag voor het middel.

Deals
In de tweede helft van 2009 heeft Pharming gevorderde besprekingen gevoerd met verschillende internationale farmaceutische bedrijven voor de commercialisering van Rhucin voor de belangrijke markten, zoals Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf verwacht in de eerste helft van 2010 een of meer commerciële deals te sluiten.

"Het jaar 2010 heeft de potentie om de werkelijke waarde van Pharming's indrukwekkende resultaten te onthullen," blikt bestuursvoorzitter Sijmen de Vries vooruit. Hij heeft veel vertrouwen in de uitkomst van de Europese marktaanvraag voor Rhucin en het bedrijf blijft volgens hem op schema voor de aanvraag in de VS.

Partners
Wat betreft het product lactoferrine meldt Pharming tot op heden geen mijlpaalbetalingen te hebben ontvangen van de Turkse partner Aslan. Om diverse redenen van regelgevende, logistieke en juridische aard is Aslan zijn activiteiten nog niet gestart. Het biotechbedrijf gaat derhalve op zoek naar andere geinteresseerde partijen.

Gesprekken met geinteresseerde partijen in Europa en Azie zijn momenteel gaande, licht Pharming toe. Deze zullen naar verwachting in de eerste helft van 2010 worden gesloten, aldus de onderneming.

Onderzoek
Voor het middel Prodarsan, voor de behandeling van het syndroom van Cockayne, voert dochteronderneming DNage momenteel een observatiestudie uit. Pharming verwacht verder klinisch onderzoek later dit jaar te beginnen.

Pharming maakt op 18 februari 2010 de financiele resultaten over 2009 bekend.