DE BILT - Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij streeft in de komende vijf jaar naar een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld 10 tot 15 procent. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de toename van de totale omzet, waar na aftrek van kosten de netto-omzet van overblijft. De totale omzet steeg in 2008 met 9,5 procent ten opzichte van 2007 en bedroeg ruim 846 miljoen euro.

Overnames
Grontmij wil die groei vooral op eigen kracht realiseren, maar overnames worden niet uitgesloten. Aankopen zullen echter uitsluitend worden gedaan als ze de positie op de thuismarkten versterken of een goede startpositie creëren in snel groeiende markten zoals Midden- en Oost-Europa, aldus het bedrijf.

De beoogde omzetstijging en de daaruit voortvloeiende winstgroei moet volgens Grontmij vooral komen uit de snelst groeiende markten: water, energie en infrastructuur. Het bedrijf past zijn structuur aan om hierop in te spelen. De huidige indeling naar zes geografische regio's maakt plaats voor drie nieuwe 'business lines': water & energy, transportation & mobility en planning & design.

Besparingen
Naast de wijzigingen in de bedrijfsstructuur zullen kostenbesparingen dit jaar een belangrijke rol spelen. Grontmij kondigde in november aan 6 tot 8 miljoen euro opzij te zetten om het bedrijf aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht dit jaar 3 tot 5 miljoen euro minder kosten te maken.