AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen verkeerden dinsdag de hele dag in mineur. Slecht bedrijfsnieuws uit de Verenigde Staten drukte de stemming.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, verloor 3,75 punten, ofwel 1,1 procent en sloot op 336,77 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 532,62 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten met verliezen van 0,7 tot 1,6 procent.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa publiceerde maandag nabeurs minder dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. Alcoa is een van de eerste bedrijven die zijn resultaten bekendmaakt. Beleggers vrezen dat dit een slecht voorteken is voor de rest van het jaarcijferseizoen.

Ook een winstwaarschuwing van het Amerikaanse olieconcern Chevron viel niet goed op de beursvloer. Chevron rekent voor het vierde kwartaal op een fors lagere winst.

Alcoa stond in New York 9,5 procent lager. Europese grondstoffenleveranciers werden meegesleurd in de val. ArcelorMittal stond in de AEX-index onderin met een koersverlies van 2,8 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp verloor in Frankfurt 2,4 procent.

Chipmachineproducent ASML was de koploper van de AEX-index met een plus van 1,7 procent. Hier was geen duidelijk aanwijsbare reden voor. Branchegenoot ASMI stond onderin de MidKap, chipproducent Infineon verloor in Frankfurt 1,9 procent.

Vastgoedbedrijf Corio boekte een koerswinst van 1,4 procent. Petercam had in de middag zijn beleggingsadvies voor het aandeel verhoogd. De analist zei positief te zijn over het vooruitzicht dat Corio Duitse winkelcentra gaat overnemen.

Bierbrouwer Heineken behoorde ook tot de weinige stijgers in de AEX (plus 0,5 procent). Nomura en RBS verhoogden hun beleggingsadvies. Het bedrijf maakte maandag een grote overname in Mexico bekend.

Printer- en kopieermachinefabrikant Océ opende het Nederlandse jaarcijferseizoen met de bekendmaking van een verlies van 47 miljoen euro over heel 2009. Een dag eerder had grootaandeelhouder Hermes laten weten niet van plan te zijn om zijn stukken aan te melden voor overname door het Japanse elektronicaconcern Canon. De koers bewoog amper en bleef vlak onder 8,60 euro, het overnamebod van Canon.

Biotechnologiebedrijf Pharming sprong 7,7 procent omhoog. Topman Sijmen de Vries zei dinsdag 'groot vertrouwen' te hebben in goedkeuring van de Europese medicijnenautoriteit van het geneesmiddel Rhucin.

De euro stond op 1,4525 dollar, tegen 1,4535 dollar aan het eind van de handel op maandag.