AMSTERDAM - De familie Heineken blijft de grootste aandeelhouder na de overname van de Mexicaanse bierbrouwer Femsa. De erfgenamen van oprichter Freddy Heineken houden een controlerend belang in de brouwer.

De Heinekens, onder aanvoering van Charlène de Carvalho-Heineken, bezitten via het investeringsvehikel L'Arche Green na de overname nog een nipte meerderheid (50,001 procent) van de aandelen in de houdstermaatschappij Heineken Holding. Dat is minder dan de ruim 58 procent die de familie nu in handen heeft.

Heineken Holding houdt een eveneens nipte meerderheid (50,005 procent) van de aandelen van het brouwersconcern Heineken in bezit.

Belang
Femsa krijgt 14,9 procent van Heineken Holding in handen en 12,5 procent van het brouwersconcern. Volgens Heineken gaat het opgeteld om een economisch belang van 20 procent in de totale groep.

De 55-jarige De Carvalho-Heineken erfde in 2002 van haar dat jaar overleden vader Freddy Heineken 4,3 miljard dollar. Ze is volgens het Amerikaanse blad Forbes een van de tien rijkste vrouwen op de wereld.

Volgens Quote is ze de op een na rijkste Nederlander. De Carvalho-Heineken woont in Londen met haar man en vijf kinderen.