AMSTERDAM - Bierconcern Heineken neemt de bieractiviteiten van de Mexicaanse brouwer Femsa over.

Hiermee verovert de brouwer een belangrijke positie op de Braziliaanse en Mexicaanse biermarkt. De transactie gaat via een aandelenruil. Dat maakte Heineken maandag bekend.

Femsa krijgt in ruil hiervoor een belang van 20 procent in Heineken Group. Bovendien mag het bedrijf twee commissarissen leveren aan Heineken, waaronder de vice-voorzitter van de raad van commissarissen.

Waarde
Gebaseerd op de aandelenprijs van Heineken op 8 januari, komt de waarde van Femsa neer op 3,8 miljard euro. Heineken moet 86 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren. Het is voor het eerst sinds 1968 dat Heineken nieuwe aandelen uitgeeft voor een overname.

Met de overname krijgt Heineken een sterke positie in Zuid-Amerika en versterkt het bedrijf zijn positie op de Amerikaanse markt, waar Femsa naartoe exporteert.

Heineken verwacht voor 2013 150 miljoen euro aan kosten te besparen door schaalvoordelen. Het bedrijf verwacht de investering binnen zes jaar terugverdiend te hebben.

Kans
Heineken krijgt door de overname de mogelijkheid om het Heinekenmerk te verkopen in het topsegment van de Mexicaanse en Braziliaanse biermarkt. ''Dit is een belangrijke kans voor ons'', aldus topman Jean-François van Boxmeer in een toelichting.

Heineken krijgt via Femsa een nummer 2-positie op de Mexicaanse biermarkt. ''De Mexicaanse markt groeit met ongeveer 2,5 procent per jaar'', zei Van Boxmeer.

Femsa heeft nu in Mexico een marktaandeel van 43 procent. In Brazilië heeft het bedrijf een marktaandeel van 9 procent. ''Dit zijn 10 miljoen hectoliter per jaar. Bovendien exporteert Femsa nog 3,5 miljoen hectoliter naar de Verenigde Staten'', aldus de topman.

Noodzakelijk
De overname van de Mexicaanse brouwer is ''strategisch noodzakelijk'' voor Heineken, aldus analist Richard Withagen van SNS Securities. ''Het is niet goedkoop, elf keer de ebitda (bedrijfsresultaat), dus het kost zeker zes jaar om het terug te verdienen.''

Heineken heeft een marketingovereenkomst lopen met Femsa in de Verenigde Staten. ''Dat contract loopt op een bepaald moment af en dan zou mogelijk iemand anders met Femsa in zee gaan. De verkoop van Mexicaanse bieren in de VS laat nog steeds groei zien'', aldus Withagen.

Koers
Beleggers reageerden enthousiast op de deal, het aandeel Heineken steeg maandagochtend met 4 procent op de beurs in Amsterdam. ''Veel analisten hadden gerekend op een publieke aandelenemissie, maar de financieringswijze is heel slim'', aldus analist Geoffrey Leloux van Keijser Capital.

De aandelen die Heineken voor de overname uitgeeft (86 miljoen) gaan buiten de markt om en direct naar Femsa. ''Door de verhoging van het eigen vermogen met de nieuwe aandeelhouder blijft de verhouding nettoschuld/ebitda onveranderd. Zorgen om plaatsing van nieuwe aandelen via de beurs zijn nu weggenomen'', aldus Meijer van Theodoor Gilissen.