TOKIO - De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) gaat geen gebruikmaken van de financiële steun die de Amerikaanse maatschappijen Delta Air Lines en American Airlines bieden. Dat meldden Japanse media zondag.

Het staatsagentschap dat het verlieslijdende JAL bestuurt, denkt volgens bronnen rond de zaak dat die investeringen het herstructureringsproces van JAL kunnen bemoeilijken. Een luchtvaartalliantie van JAL met Delta of American zou wel tot de mogelijkheden behoren.

Aanbod
Delta en American hebben ieder aangeboden meer dan een miljard dollar in JAL te investeren in ruil voor een belang in het bedrijf. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de landingsrechten en de winstgevende routes die de maatschappij in Azië bezit. JAL is de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië.

De Japanse overheid stuurt aan op een faillissement van JAL om zo onder de immense schuldenlast uit te komen en een herstart te kunnen maken. De belangrijkste schuldeisers van JAL zouden zich al achter dit plan hebben geschaard. Naar verwachting wordt tussen 19 en 22 januari de faillissementsaanvraag voor JAL ingediend.