ZURICH - De Zwitserse bank UBS gaat winst boeken over de laatste drie maanden van 2009. Het zou voor het eerst sinds een jaar zijn dat de grootste bank van Zwitserland positieve cijfers weet te behalen. Dat meldde de Zwitserse zondagskrant Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.

De winst over het vierde kwartaal valt volgens de krant echter niet hoog genoeg uit om over heel 2009 een negatief resultaat te voorkomen. UBS leed in het derde kwartaal van 2009 nog een verlies van 564 miljoen frank (383 miljoen euro). Dat was het vierde achtereenvolgende kwartaal met rode cijfers voor UBS. Het bedrijf komt op 9 februari met definitieve cijfers over het vierde kwartaal.

Crisis
UBS is hard geraakt door de financiële crisis en moest overeind worden gehouden door de Zwitserse overheid. Het bankconcern leed over heel 2008 nog een nettoverlies van 20,9 miljard frank (14,2 miljard euro).

UBS kampt nog wel altijd met klanten die hun geld bij de bank weghalen, meldde de krant verder. De bank was betrokken bij een grootschalig onderzoek naar belastingontduiking in de Verenigde Staten. Om vervolging te voorkomen, trof UBS een miljoenenschikking met de Amerikaanse overheid en werden duizenden namen van Amerikaanse klanten vrijgegeven.