AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de eerste week van het jaar vrijdag met winst afgesloten. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt drukten de koersen 's middags kortstondig in het rood, maar de belangrijkste graadmeters eindigden uiteindelijk allemaal in de plus.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 1,39 punt hoger op 341,94 punten. Dit betekende een winst van 0,4 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 0,7 procent (3,86 punten) omhoog tot 536,07 punten. Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten van 0,1 tot 0,5 procent.

Verlies
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde tijdens de middaghandel dat er in december 85.000 banen verdwenen in het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl analisten rekenden op een einde aan het al twee jaar durende banenverlies. De beurzen doken hierop korte tijd in het rood, maar kwamen de klap uiteindelijk redelijk snel te boven.

Vooral financiële fondsen deden het goed. In Amsterdam kreeg verzekeraar Aegon er mede dankzij een positief rapport van SNS Securities 3,1 procent bij en won bankconcern ING 2,2 procent. Bankverzekeraar SNS Reaal voerde de MidKap aan met een winst van 5 procent.

BAM
Ook bouw- en baggerbedrijven ging het voor de wind op het Damrak. Zo voerde bouwconcern BAM de AEX aan met een koerssprong van 4 procent. Het aandeel van baggeraar Boskalis kostte aan het einde van de dag 2,3 procent meer dan donderdag.

Het aandeel Spyker Cars eindigde na enkele dagen van winst onveranderd. Beleggers lijken de hoop te verliezen dat de fabrikant van dure sportauto's er nog in slaagt om de Zweedse autoproducent Saab over te nemen.

De euro was aan het einde van de Europese handelsdag 1,4350 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag kostte de Europese munt 1,4315 dollar.