TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio heeft vrijdag de handel met winst afgesloten. Een zwakkere yen gaf steun aan Japanse exporteurs.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) was echter weer de pineut door toenemende zorgen dat het bedrijf failliet gaat.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 1,1 procent op 10.798,32 punten, het hoogste niveau sinds oktober 2008. Volgende week maandag blijft de beurs in Tokio dicht.

De Kospi in Seoul sloot 0,7 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney klom 0,2 procent. De beurs in Hongkong stond in de middaghandel 0,5 procent in de plus.

Honda
De dollar steeg vrijdag naar het hoogste punt ten opzichte van de yen sinds augustus. Autoconcern Honda Motor steeg 3,1 procent, Toyota won 2,9 procent en Nissan klom 2,2 procent.

Ook de chipfondsen hadden de wind in de rug. De fabrikant van chiptestmachines Advantest sloot 3,7 procent hoger en Tokyo Electron koerste 2 procent omhoog.

JAL verloor bijna 12 procent, na donderdag al bijna 10 procent te hebben ingeleverd. De Japanse overheid lijkt steeds sterker aan te sturen op een faillissement van JAL om zo onder de schuldenlast uit te komen.

Volgens Japanse zakenmedia neemt de overheid op 13 januari een definitief besluit en kan JAL al op 19 januari faillissement aanvragen.