LONDEN - Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft samen met een investeringsmaatschappij uit Luxemburg op de valreep een bod gedaan om de Zweedse autofabriek Saab te redden. Dit meldde vrijdag de BBC.

De Luxemburgse onderneming Genii Capital heeft laten weten dat ze samen met Ecclestone in Saab is geïnteresseerd.

Een andere geïnteresseerde partij is de Nederlandse sportwagenfabriek Spyker Cars die donderdagavond een bod deed. Donderdag werd ook bekend dat Zweedse investeerders te elfder ure gingen bieden op Saab. Dat schreef de Zweedse krant Dagens Industri.

Deadline
De deadline voor biedingen op de noodlijdende dochter van de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is donderdagavond elf uur Nederlandse tijd verstreken.

Dagens Arbete, het tijdschrift van de vakbond IF Metall, meldde donderdagmiddag al dat Genii Capital belangstelling had.

Renault
Genii is geen onbekende in de autobranche. Het bedrijf heeft vorige maand samen met Ecclestone meerderheidsbelang in het Formule 1-team van Renault verworven. IF Metall is de voornaamste vakbond voor de 3400 werknemers van Saab.

GM kocht in 1990 een belang van 50 procent in Saab en in 2000 werd het bedrijf volledig overgenomen. Sinds 2001 heeft Saab echter geen winst meer geboekt. Begin 2009 besloot GM om Saab te verkopen en zich op de vier automerken Chevrolet, Cadillac, GMC en Buick te richten.

Zie ook: dossier Saab