NEW YORK - Na een aarzelend begin donderdag wonnen de Amerikaanse effectenbeurzen met uitzondering van de Nasdaq weer wat terrein. Na de vliegende start van de maandag, de eerste handelsdag van het jaar, was de vaart er de dagen erna even helemaal uit.

Beleggers kijken vooral uit naar vrijdag, wanneer de Amerikaanse overheid met cijfers over de arbeidsmarkt in de maand december naar buiten komt.

Volgens de meest recente peiling van Reuters zou er in december een eind zijn gekomen aan het banenverlies in de VS. Beleggers moeten vervolgens bedenken wat dat betekent voor het rentebeleid van de Fed. Als de rente weer omhoog gaat, is dat slecht nieuws voor beleggers.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een stand van 10.606,86 punten, 0,3 procent hoger dan het slot van woensdag.

De S&P 500-index eindigde de handelsdag met een winst van 0,4 procent op 1141,69 punten. De Nasdaq verloor wat op een eindstand van 2300,05 punten, een verlies van 0,1 procent.

Uitkeringen
Ondanks het feit dat alle ogen gericht zijn op vrijdag, was er donderdag ook wel wat nieuws waar beleggers houvast aan hadden. Zo werd bekendgemaakt dat het aantal Amerikanen dat voor het eerst een uitkering heeft aangevraagd, vorige week met duizend mensen is gestegen tot 434.000.

Dat was een meevaller; analisten hadden gerekend op 447.000 aanvragen. Evengoed werd het cijfer van de week ervoor met duizend naar boven bijgesteld tot 433.000.

Betere arbeidsmarkt
Aandelen van winkelketens deden het goed na berichten dat veel zaken in december meer hebben verkocht dan verwacht. Maar ook dat enthousiasme werd weer wat getemperd omdat consumenten in januari de hand op de knip lijken te houden.

Volgens retailexperts heeft de Amerikaanse consument het ervan genomen in december, maar of er echt herstel komt zal afhangen van een betere arbeidsmarkt.

Boeing
De aandelen General Electric en Bank of America wonnen terrein na hogere waarderingen. Het aandeel General Electric won 5 procent, Bank of America 3 procent. Ook het aandeel Boeing deed het goed met een koerswinst van 4 procent.

De vliegtuigbouwer publiceerde eerder op de dag de statistieken over 2009, waaruit bleek dat de voorspelde leveringen voor het afgelopen jaar ook waren gehaald.

Olieprijs
De olieprijs verloor donderdag weer wat terrein, nadat die de dag ervoor op de hoogste stand sinds medio oktober 2008 bereikte. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie dook weer onder de 83 dollar.

Een euro kostte aan het eind van de handel in New York 1,4320 dollar. Bij het slot van de handelsdag op de Europese beurzen was dat 1,4315.