AMSTERDAM - Het aantal Europese beursgangen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 17 stuks toegenomen. In totaal waren er 61 zogeheten 'initial public offering's' (IPO's), zo bericht consultant PricewaterhouseCoopers donderdag.

De 61 beursgangen leverden bij elkaar 5 miljard euro op, terwijl een jaar eerder nog maar 1,2 miljard euro werd opgehaald. Ook ten opzichte van het derde kwartaal van 2009 (44 stuks) steeg het aantal beursgangen.

In Nederland trok de beursgang van verzekeraar Delta Lloyd veel aandacht; dat was direct de op een na grootste in Europa.

Het jaar als geheel was echter dramatisch te noemen. Er werd de helf minder aan kapitaal opgehaald dan in 2008. In heel 2009 waren er 151 beursgangen in Europa met een waarde van 6,8 miljard. In 2008 waren dat er nog 337 met een waarde van 14 miljard euro.

Euronext
Met vestigingen in Amsterdam, Brussel, Londen en Lissabon trok NYSE Euronext met 13 nieuwe noteringen de grootste groep beurgangers in het vierde kwartaal. Ook over heel 2009 gemeten was de NYSE Euronext het meest succesvol met 36 beursgangen met een totale waarde van 1,9 miljard euro.

Op Euronext Amsterdam waren er naast Delta Lloyd nog twee beursgangen: biotechbedrijf Cryo Save Group en maritieme dienstverlener Dockwise.

Warschau
De Warschau Stock Exchange (WSE) staat op de tweede plaats met 16 IPO's met een totale waarde van 1,5 miljard euro. De beursgang van het Poolse energiebedrijf Polska Grupa Energetyczna vormde met 1,4 miljard euro de grootste in Europa.

In onderstaande grafiek is goed te zien hoe groot de impact van de ondergang van Lehman Brothers in september 2008 was, en hoe de beurswereld zich in de loop van het jaar wist te herstellen.

beursgangen grafiek