TOKIO - Japan Airlines (JAL), de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, ligt op koers voor een verlies van 1,23 biljoen yen (9,2 miljard euro) in het gebroken boekjaar dat in maart eindigt. Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei donderdag.

JAL gaat gebukt onder aanhoudende verliezen en een immense schuldenlast. Mogelijk vraagt het bedrijf nog deze maand faillissement aan om onder die schuldenberg uit te komen.

Japanse media meldden donderdag verder dat de Japanse overheid overweegt nog eens 300 miljard yen (2,25 miljard euro) in JAL te pompen als het faillissement aanvraagt en een doorstart maakt. Ook zou aan de schuldeisers zijn gevraagd om ongeveer 350 miljard yen aan schulden kwijt te schelden.

Banen
Volgens de krant wil het staatsagentschap dat JAL bestuurt dat het bedrijf de komende drie jaar tienduizend banen schrapt en afschrijft op de waarde van zijn vloot. Dat resulteert in een eenmalige last van 1,13 biljoen yen in dit lopende boekjaar, aldus Nikkei.

De Japanse overheid verdubbelde begin deze week nog een noodkrediet voor JAL tot 200 miljard yen. Op dinsdag bereikte JAL overeenstemming met de werknemers over een verlaging van de pensioenlasten.