AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is donderdag voor de derde achtereenvolgende dag lager gesloten. Een korte eindsprint bleek niet voldoende om de eerder op de dag opgelopen verliezen volledig te compenseren.

De AEX sloot 0,3 procent lager op 340,55 punten. Dat is 0,93 punt lager dan de slotstand van woensdag. De MidKap voor het middensegment ging 0,5 procent omhoog tot 532,21 punten.

In Parijs werd een bescheiden winst van 0,2 procent geboekt. De beurzen in Londen en Frankfurt sloten de dag 0,1 en 0,3 procent lager.

Wall Street
De Europese beurzen veerden in het laatste handelsuur licht op door de effectenbeurzen in New York die de aanvangsverliezen wisten weg te poetsen. Na twee uur handel stonden de belangrijkste beurzen op Wall Street weer op het slotniveau van de vorige dag.

In Europa waren vooral financiële aandelen in trek. In Amsterdam voerde bankconcern ING de AEX aan, met een winst van 2,8 procent. Verzekeraar Aegon kreeg er 2 procent bij. In Parijs won de Franse bank BNP Paribas bijna 2 procent, de Zwitserse bank Credit Suisse steeg 4 procent.

Cijfers
Beleggers deden het donderdag rustig aan in afwachting van cijfers over de werkgelegenheid in de VS, die vrijdag naar buiten komen. Daarbij kregen ze tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen in de eurozone en Duitsland te verwerken.

Op het Damrak deden vooral fondsen die zijn gerelateerd aan de chipindustrie het slecht. De producent van chipapparatuur ASML daalde 1,8 procent en de toeleverancier voor de chipindustrie ASMI verloor 2,4 procent.

Ahold
Het grootste verlies in de AEX was voor supermarktconcern Ahold, dat 2,2 procent lager noteerde.

Technisch dienstverlener Imtech werd 2,7 procent meer waard, en voerde daarmee de MidKap aan. Het bedrijf zei op koers te liggen om de strategische doelstellingen voor 2012 te halen.

Spyker
De aandelen van autoproducent Spyker Cars werden 1,4 procent duurder. Donderdagavond loopt de deadline voor een overnamebod op het Zweedse Saab af. Spykertopman Victor Muller liet donderdagmiddag weten voor die tijd zeker met een bod op de proppen te komen.

De euro was donderdag aan het einde van de Europese beursdag 1,4315 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag kostte de Europese munt nog 1,4410 dollar.