NEW YORK - De Amerikaanse beurzen hadden woensdag voor de tweede dag op rij moeite richting te bepalen, ondanks nieuwe data over de dienstensector en de werkgelegenheid.

Er was dan ook goed en slecht nieuws over de werkgelegenheid. De lichte groei in de dienstensector was te klein om impact te hebben.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de dag af op een stand van 10.573,68 punten, gelijk aan het slot van dinsdag.

De S&P 500-index kwam ook nauwelijks van zijn plaats en sloot op 1137,14 punten, een plus van 0,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent lager op een stand van 2301,09 punten.

Zekerheid

''De markt wil wel omhoog, maar we hebben nog even wat meer zekerheid nodig'', zei een handelaar. Mogelijk komt die zekerheid vrijdag als de Amerikaanse overheid officiële cijfers over de werkgelegenheid bekendmaakt.

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven kromp volgens cijfers van loonstrookverwerker ADP in december met 84.000 banen ten opzichte van de maand ervoor.

Analisten hadden gerekend op een kleinere krimp. In november gingen 145.000 banen verloren, bleek uit herziene cijfers. Eerder was uitgegaan van 169.000.

Ontslagen

In de laatste maand van het vorig jaar hebben de Amerikaanse werkgevers 45.000 ontslagen aangevraagd. Dat is het laagste maandaantal sinds twee jaar en een daling van 10 procent vergeleken met een maand eerder.

Dat het aantal ontslagaanvragen is gedaald komt door de aantrekkende economie. Over heel 2009 kwam het aantal ontslagaanvragen uit op 1,28 miljoen meldde detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas. Dit is een stijging van 5,3 procent ten opzichte van 2008.

De dienstensector was in december licht gegroeid tot 50,1 punten, wat duidt op nipte groei. Maar de groei was minder groot dan verwacht.

In november stond de zogenoemde ISM-index nog op 48,7 punten. Een stand van boven de 50 punten duidt op groei, onder de 50 punten is er sprake van krimp.

Olieprijs

De olieprijs ging 1,6 procent omhoog tot ruim 83 dollar voor een vat ruwe Amerikaanse olie. Het was voor de tiende dag op rij dat de olieprijs stijgt.

De prijsstijging wordt aangewakkerd door het aanhoudend koude weer. De angst voor het koude weer weegt kennelijk zwaarder dan berichten dat de Amerikaanse olievoorraden zijn toegenomen.

Kou

Door de kou wordt er in de VS ruim 20 procent meer verstookt dan normaal. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie ligt nu op het hoogste niveau sinds medio oktober 2008.

Voor een euro moest aan het slot van de handel op Wall Street 1,4413 dollar betaald worden. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat nog 1,4410 dollar.