AMSTERDAM - Groothandelaar Sligro heeft in 2009 met ruim 2,2 miljard euro op jaarbasis 4,2 procent meer omzet geboekt. Dat maakte de beursgenoteerde onderneming woensdag bekend.

Vooral de levering van voedingsproducten aan horeca en bedrijfsleven ('foodservice') liet met een groei van 6 procent (1,5 miljard euro) goede cijfers zien. Het bedrijf presenteert zijn winstcijfers pas op 28 januari. De groei binnen de afdeling 'foodretail', de verkoop aan particulieren en ondernemers via supermarkten en groothandels, was met 0,4 procent (724 miljoen euro) echter minimaal.

Sligro is eigenaar van 45 zelfbedieningsgroothandels. Daarnaast vallen de supermarkten Emté en Golff onder zijn beheer. Het aantal supermarkten werd in 2009 teruggeschroeft van 139 naar 123.

Tevreden
De omzet van Emté steeg in 2009 autonoom met 7,6 procent. Financieel directeur Huub van Rozendaal is hier erg tevreden over. ''Ik ken geen andere supermarkten die zulke groeicijfers realiseren.'' Supermarktketen Golff groeide met 3,3 procent.

Van Rozendaal denkt dat het vertrek van Jumbo uit inkooporganisatie Superunie weinig zal veranderen aan de inkoopvoorwaarden. Wel zal het volgens hem voor de supermarkttak, ''een pittig jaar worden''. ''Net als vorig jaar'', aldus de bestuurder.