NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen hadden na een voortvarend begin van het nieuwe handelsjaar dinsdag moeite om richting te bepalen.

Een tegenvallend cijfer over de huizenmarkt stemde beleggers in eerste instantie negatief, maar meevallende cijfers over fabrieksorders wisten het tij te keren.

Per saldo veranderde er nauwelijks iets.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de handelsdag op een stand van 10.572,02 punten. Dat is 0,1 procent lager dan het slot van maandag toen de beurs op het hoogste niveau in vijftien maand tijd sloot.

De S&P 500-index sloot op een stand van 1136,58 punten, een winst van 0,3 procent. De Nasdaq tenslotte eindigde de dag op een onveranderde stand van 2308,71 punten.

Huizenmarkt
Beleggers schrokken van cijfers over de huizenmarkt. Het aantal huizen dat is verkocht onder voorbehoud, daalde in november met 16 procent na negen maanden van stijging.

De daling werd veroorzaakt door het verstrijken van de periode waarin gebruik gemaakt kon worden van een tijdelijke belastingmaatregel. Hierbij kregen nieuwe huiseigenaren eenmalig 8000 dollar belastingvoordeel.

Staatssteun
De daling met 16 procent was meer dan waar op gerekend was. Volgens analisten betekent dit dat de huizenmarkt nog steeds onverminderd zwak is. ''En het helpt ons nog eens herinneren hoe de dingen eruit zouden zien zonder staatssteun.''

Het slechte nieuws over de huizenmarkt werd gedeeltelijk goedgemaakt door het nieuws dat Amerikaanse fabrieken in november weer meer orders hadden binnengekregen dan de maand ervoor. Dat was voor de derde maand op rij het geval. De fabrieksorders stegen met 1,1 procent, wat ook nog beter was dan verwacht.

Fabrieken
De voorraadopbouw bij de fabrieken ging in november met 0,2 procent omhoog. In oktober bedroeg de stijging een herziene 0,6 procent. Fabrieken bouwden tijdens de crisis hun voorraden sterk af.

Een hernieuwde opbouw wijst volgens analisten op vertrouwen in het economisch herstel.

Kraft Foods
Het aandeel Kraft Foods was de sterkste stijger in de Dow met een koerswinst van 5 procent. Het bedrijf maakte dinsdag bekend zijn diepvriespizza's te verkopen aan het Zwitserse Nestlé en de opbrengst daarvan te gebruiken om een groter deel van zijn overnamebod op de Britse chocolade- en snoepfabrikant Cadburry in contanten te betalen.

Bovendien stemde grootaandeelhouder Warren Buffett niet in met de uitgifte van extra aandelen.

De euro noteerde aan het slot van de handel op Wall Street een stand van 1,4368 dollar tegen 1,4390 dollar aan het slot van de handel op de Europese beurzen.