AMSTERDAM - De belangrijkste Europese effectenbeurzen toonden dinsdag weinig beweging. Na het positieve begin van het jaar op maandag maakten beleggers een pas op de plaats.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot 1,01 punten lager op 342,02 punten, een verlies van 0,3 procent. De MidKap-index van het middensegment won 5,74 punten (1,1 procent) tot 527,31 punten.

In Frankfurt ging de toonaangevende DAX-index 0,3 procent omlaag. De beurs in Parijs sloot onveranderd, de FTSE-index in Londen ging 0,4 procent omhoog.

Adempauze
Beleggers hielden een adempauze op een dag die door handelaren als erg stil werd omschreven. Maandag luidden de beurzen wereldwijd het nieuwe jaar in met forse koerswinsten. ''Het ging veel harder dan wij hadden verwacht'', aldus handelaar Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor.

Ook in de Verenigde Staten zat er weinig beweging in de beurshandel. Na ruim twee uur noteerden de S&P 500 en technologiegraadmeter Nasdaq nog op ongeveer hetzelfde niveau als de slotkoers van de vorige dag. De Dow-Jonesindex stond op dat moment op een verlies van 0,3 procent.

Cijfers
Beleggers kregen een reeks economische cijfers, die een gemengd beeld lieten zien. Amerikaanse fabrieken haalden in november onverwacht meer orders binnen dan in de maand daarvoor. De geplande verkopen van bestaande huizen in de VS kelderden in november daarentegen juist onverwacht.

Financiële fondsen kregen een impuls na geruchten dat de Britse bank Barclays zijn winstverwachting zal verhogen. Barclays won zelf ruim 6 procent. Royal Bank of Scotland noteerde maar liefst 10,3 procent hoger. In Frankfurt won Commerzbank ruim 3 procent en kreeg Deutsche Bank er 1,6 procent bij. ING werd in Amsterdam 1,9 procent meer waard.

TomTom
Op de beurs in Amsterdam waren dinsdag verder weinig uitschieters. TomTom ging aan de leiding in de AEX met een plus van 4,9 procent, gevolgd door Boskalis dat een winst van 3,1 procent mocht bijschrijven. Unilever bungelde onderaan met een verlies van 2,7 procent. Heineken verloor 2,1 procent.

Bouwbedrijf Heijmans noteerde in de MidKap-index 6,6 procent hoger na een adviesverhoging van zakenbank Kempen & Co. Automatiseerder Ordina voerde de MidKap aan met een winst van bijna 10 procent. Vanwege de lage handelsvolumes vielen de uitslagen van kleinere fondsen hoger uit dan normaal, zo verduidelijkte handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De euro noteerde dinsdag aan het einde van de middag 1,4390 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag was de Europese munt 1,4430 dollar waard.