ZURICH - Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé zal geen bod uitbrengen op de Britse chocolade- en snoepgoedfabrikant Cadbury.

Dat heeft Nestlé dinsdag bekendgemaakt na overleg met de Britse toezichthouder Takeover Panel. Met de ontkenning van Nestlé wil de toezichthouder de speculatie rond Cadbury indammen.

Kraft
Ook maakte Nestlé bekend de Noord-Amerikaanse diepvriespizza-activiteiten van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Foods te kopen voor 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro). Kraft probeert al maanden om het Cadbury over te nemen.

Het meest recente bod bedraagt ongeveer 11 miljard euro in aandelen en contanten. De opbrengst van de transactie met Nestlé wordt gebruikt om een groter deel van de beoogde overname van Cadbury in contanten te doen.

Stap
Krafts avances zijn tot dusver steevast afgewezen door de Britten. Het Amerikaanse concern heeft tot 19 januari de tijd voor de volgende stap. Waarschijnlijk verhoogt Kraft nog een keer het overnamebod.

Na 19 januari kan dat alleen als een derde partij een bod op tafel heeft gelegd. Behalve Nestlé werd in de markt ook de Amerikaanse zoetwarenfabrikant Hershey genoemd.