NEW YORK - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar maandag met flinke winsten begonnen. Oliemaatschappijen zetten een flinke stap vooruit door onder meer de gestegen olieprijs tot ruim boven de 81 dollar per vat.

Daarnaast werd het positieve sentiment gevoed door een gunstig macrocijfer over de Amerikaanse industrie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 155,91 punten (1,5 procent) op 10.583,96 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 17,88 punten, ofwel 1,6 procent, omhoog tot 1132,98 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 39,27 punten op een stand van 2308,42 punten. Dat betekent een winst van 1,7 procent. Daarmee zette Wall Street de opwaartse lijn van 2009 in stevig tempo voort.

De Dow steeg vorig jaar met 20 procent. De S&P 500 klom bijna 25 procent en de Nasdaq ging zelfs 45 procent omhoog.

Bedrijvigheid
Maandag werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industriële sector in december harder is gestegen dan verwacht. De zogeheten ISM-index voor de industrie kwam uit op 55,9 punten tegen 53,6 punten in november, de vijfde maandelijkse stijging op rij. Boven de 50 punten is sprake van groei, daaronder krimp.

''Het is weer een signaal dat we aan het herstellen zijn'', zei een handelaar in New York. Eerder op de dag werd al duidelijk dat de industriële productie in China was aangetrokken. Het nieuws leverden grote industriële ondernemingen zoals Caterpillar en United Technologies koerswinsten op van respectievelijk 2,7 en 3,2 procent.

Grondstoffenprijzen
Energieconcerns en metaalbedrijven profiteerden van scherp gestegen grondstoffenprijzen. De olieprijs schoot maandag met 2,8 procent omhoog tot 81,57 dollar per vat, het hoogste niveau in ruim twee maanden.

De prijs van ruwe olie loopt vooral op door het koude weer in de Verenigde Staten en Europa. Alcoa, 's werelds grootste aluminiumproducent, behoorde tot de sterkere stijgers in de Dow met een winst van 3,3 procent.

Oliegiganten als ExxonMobil en Chevron stegen tot 2,7 procent. Valero Energy maakte zelfs een sprong van 6,8 procent. Naast de gestegen olieprijs, stond de sector ook in de belangstelling door een gunstig rapport over Amerikaanse oliemaatschappijen van Deutsche Bank.

Intel
Ook chipreus Intel was populair onder beleggers. Het aandeel eindigde 2,4 procent hoger na een hoger beleggingsadvies van zakenbank. Robert W. Baird. De bank verwacht dat Intel dit jaar gaat profiteren van een grotere vraag naar computerchips.

De dalers in de Dow waren op een hand te tellen. Doe-het-zelfketen Home Depot stond onderaan met een min van 0,9 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,4410 dollar vergeleken met 1,4430 dollar bij het slot van de Europese beurzen.