AMSTERDAM - De Europese beurzen presteerden in 2009 het best in jaren met winsten van 20 procent en meer op jaarbasis. Daarmee werd een deel van de verliezen die in 2008 werden geleden ingelopen.

De vraag is of de opgaande lijn dit jaar kan worden doorgezet en of het economische herstel aan kracht wint.

Een eerste indicatie van hoe de economie ervoor staat, komt vrijdag uit de Verenigde Staten. Het gaat om het banenrapport over december dat geldt als belangrijkste item op de agenda in de komende week.

Economen verwachten dat er vorige maand, exclusief de agrarische sector, 20.000 banen zijn geschrapt in de VS. In november gingen er 11.000 banen verloren. De werkloosheid ligt rond de tien procent van de beroepsbevolking.

Industrie
Ook eerder in de week staan er economische indicatoren op de rol. Zo wordt maandag de inkoopmanagersindex (ISM) voor de industrie gepresenteerd, gevolgd door de ISM-index voor de dienstensector op woensdag. Analisten denken dat de bedrijvigheid in de industriële sector vorige maand nauwelijks is toegenomen. Zij mikken op een indexstand van 54 punten tegen 53,6 in november.

De dienstensector, die het grootste deel van de Amerikaanse economie beslaat, is naar verwachting gestegen tot 50 punten. Dat is de grens tussen groei en krimp. In november stond de barometer nog op 48,7 punten, hetgeen duidt op een afnemende bedrijvigheid in de sector.

Herstel
Er schuilt echter wel gevaar in te veel positieve signalen ineens. Als het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, te snel besluit de rente te verhogen, kan het ontluikende herstel breken in de knop.

Bij een hogere rentestand is het immers duurder om geld te lenen. Dat geld is onder meer nodig om te investeren waardoor de economie weer op gang komt. In december besloot de Fed voorlopig de rente te handhaven op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Dat besluit stoelt onder meer op de nog altijd allerminst rooskleurige situatie op de huizenmarkt. Op dinsdag wordt een rapport gepresenteerd over het aantal verkooptransacties dat in behandeling is, de zogeheten pending home sales. Analisten verwachten dat dat aantal in december met 2,1 procent is gedaald na een hoogste stand van de index in ruim drie jaar in november.