NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag op de valreep met een kleine plus gesloten. Vrijwel de hele dag stonden er minnen op de borden.

Maar in het laatste half uur van de handel kropen de koersen omhoog en uiteindelijk sloten alle drie de graadmeters de dag af met een paar punten winst.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 3,10 punten hoger en noteerde 10.548,51 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index steeg 0,22 punten en kwam daarmee uit op 1126,42 punten.

De technologiebeurs Nasdaq boog in het laatste half uur een verlies van 0,1 procent nog om in een winst van 0,1 procent en sloot op 2291,28 punten. Dat is 2,88 punten hoger.

Inkoopmanagersindex

De inkoopmanagersindex van december, de barometer van het bedrijfsleven in het midwesten van de Verenigde Staten, zorgde woensdag voor goed nieuws. De index steeg tot 60 punten, de hoogste stand sinds januari 2006 .

Dat was vijf punten hoger dan analisten hadden verwacht. Maar dat had de hele dag nauwelijks enig zichtbaar effect op de beurzen.

Microsoft

Winstnemingen deden het positieve effect teniet. Zo voerde Microsoft op de Dow de lijst van dalers aan. Het aandeel, dat het afgelopen jaar flink is gestegen, leverde nu ongeveer 1,5 procent in.

Deze reactie van beleggers verbaasde handelaar Angela Mata niet. ''We hebben de laatste twee weken een mooie rally gehad. Het zou me niet verbazen als mensen nu tegen het einde van het jaar geld op tafel willen zien.''

Dollar

Ook de sterkere dollar droeg volgens deskundigen bij tot lagere koersen. Vooral de grondstoffenfondsen hadden daar last van, maar het had ook invloed op de koersen van ondernemingen die veel met het buitenland handelen.

Beleggingsstrategen hadden een sterke laatste handelsweek van 2009 voorspeld met nieuwe beurswinsten. Maar die voorspelling is nog niet echt bewaarheid.

Maandag waren er kleine plusjes, maar dinsdag liepen de graadmeters terug. Woensdag sloten zij de dag af met hele kleine winsten..

Lauw

Net als de eerste twee dagen van de week, was ook woensdag de handel lauw. Veel beleggers zijn in deze korte handelsweek voor de jaarwisseling al vrij.

Donderdag zijn de beurzen op Wall Street nog de hele dag open. Op vrijdag, nieuwjaarsdag, zijn ze gesloten.

Op de valutamarkt was de euro kort voor sluitingstijd van de beurzen in New York 1,4334 dollar waard. Bij sluiting van de beurzen in Europa noteerde de Europese munt 1,4300 dollar.