AMSTERDAM - De toekomst van de Zweedse autoproducent Saab is nog altijd ongewis, maar een overname van de noodlijdende dochter van General Motors is nog niet van de baan.

GM heeft de deadline voor overnamebiedingen verlengt tot 7 januari, terwijl de productie volgende maand weer gedeeltelijk wordt opgestart, liet Saab woensdag weten.

Spyker
De Nederlandse fabrikant van exclusieve sportwagens Spyker Cars, een van de gegadigden voor het Zweedse merk, heeft tot 7 januari de tijd gekregen om een definitief bod te doen op het bedrijf, aldus Spyker-topman Victor Muller.

Hij denkt dat er behalve Spyker meer geïnteresseerde partijen zijn voor Saab. Oorspronkelijk zou de deadline van moederconcern GM over de toekomst van Saab op 31 december aflopen.

Eerder deze maand wees GM een bod van Spyker af. Vorige week zaten Spyker en de Amerikanen weer om de onderhandelingstafel.

Ontmanteling
''Wij zijn de ontmanteling aan het voorbereiden. Tegelijkertijd staan wij open voor alternatieven zoals biedingen. Daarom hebben we de deadline laten vallen'', aldus Saab-woordvoerder Eric Geers. Hij wilde, behalve Spyker, geen namen noemen van gegadigden.

Ondertussen gaat Saab de productie van onder meer het nieuwe model 9-5, die eerder deze maand werd stilgelegd, in januari deels hervatten. ''We hebben opdrachten ontvangen en die moeten we afleveren'', aldus Geers.

Vetrouwen
Zweedse analisten en regeringsfunctionarissen hebben weinig vertrouwen in de overlevingskansen van Saab. Sommige analisten van de auto-industrie denken dat GM helemaal niet geïnteresseerd is in een redding van Saab. ''Waarschijnlijk nemen ze liever nu de kosten van het sluiten van Saab voor hun rekening, zodat ze niet over vijf of tien jaar met nieuwe concurrentie worden geconfronteerd'', liet een van hen eerder weten.

Bij Saab Automobiles werken 3400 mensen, waarvan de meesten in de autofabrieken in het Zweedse Trollhättan, vlakbij Gotenburg. De Zweedse overheid schat dat (toeleveranciers meegerekend) er in het land ten minste achtduizend banen verdwijnen als Saab volledig wordt ontmanteld.