TOKIO - Het aandeel van Japan Airlines Corp is woensdag in Tokio gekelderd, op speculatie dat de luchtvaartmaatschappij aanstuurt op een herstructurering via een faillissement.

Het aandeel van de grootste luchtvaartmaatschappij van Azie, gemeten naar omzet, eindigde op de beurs van Tokio 24procent lager op 67 yen, het laagste niveau sinds oktober 2002.

Waarde
Het aandeel woog ook op de Nikkei 225, die op de laatste handelsdag van 2009 0,9 procent lager sloot. Het aandeel Japan Airlines moest daarmee dit jaar 68 procent aan waarde inleveren, terwijl de Nikkei 225 met 19 procent wist te klimmen.

De Japanse overheid is Japan Airlines sinds 2001 al vier keer te hulp geschoten. De luchtvaartmaatschappij was in de afgelopen vier boekjaren drie keer verlieslatend en stevent dit boekjaar opnieuw af op een verlies.

Herstructurering
Het overheidsagentschap dat Japan Airlines bestuurt zou nu de voorkeur geven om de luchtvaartmaatschappij te herstructureren via een faillissementsprocedure. Volgens de Japanse krant Nikkei staan de schuldeisers echter niet achter het liquidatieplan.

De Japanse minister van Transport liet woensdag weten dat een faillissement niet de enige optie is. De Japanse regering zal naar verwachting vandaag vergaderen over de toekomst van Japan Airlines.

Redding
Elk reddingsplan zal goedgekeurd dienen te worden door de schuldeisers. De grootste kredietverstrekkers aan Japan Airlines zijn Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group en de Development Bank of Japan.