AMSTERDAM - Beleggers op de Europese effectenbeurzen verzilverden woensdag op de een na laatste handelsdag van 2009 hun winsten.

De beursgraadmeters in Europa boekten in de voorgaande zes handelsdagen op rij winst en staan nu op de hoogste niveaus in meer dan een jaar.

Verlies
De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,14 punten (0,6 procent) op 335,14 punten. De MidKap-index voor het middensegment eindigde 0,1 procent hoger op 509,10 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,7 procent.

De Duitse DAX-index sloot al om twee uur 's middags en eindigde 0,9 procent lager op 5957,43 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt heeft dit jaar 23,9 procent gewonnen, terwijl de index in 2008 nog 40 procent verloor. Donderdag en vrijdag blijft de DAX dicht.

Volume
De beurshandel verliep erg rustig in aanloop naar het nieuwe jaar en de handelsvolumes waren laag. Donderdag zijn de beurzen in Parijs, Londen en Amsterdam een halve dag geopend en vrijdag blijven ze dicht. Ook op Wall Street zijn de beurzen vrijdag gesloten.

Aandelen van financiële concerns deden het slecht. Dat kwam onder meer doordat het Amerikaanse financiële concern GMAC bij de overheid heeft aangeklopt voor extra steun. In Amsterdam verloor Aegon 1,8 procent en ING zakte 2,2 procent.

Spyker
De producent van exclusieve sportauto's Spyker Cars was ook een van de dalers (min 2,2 procent). Volgens Spyker-topman Victor Muller heeft General Motors de deadline voor het overnamebod op het Zweedse Saab opgeschoven tot 7 januari. Oorspronkelijk had GM een deadline voor een besluit over Saab die afliep op 31 december.

De maritieme dienstverlener Dockwise maakte bekend voor meer dan 60 miljoen dollar aan nieuwe opdrachten te hebben binnengehaald. Het aandeel van het bedrijf, dat begin deze maand debuteerde op de beurs in Amsterdam, sloot 1,1 procent hoger.

Valuta
De euro noteerde woensdag 1,4300 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag noteerde de euro 1,4345 dollar.