AMSTERDAM - Shell heeft zijn financiele steun aan biobrandstoffen start-up Codexis Inc in het afgelopen jaar grofweg verdubbeld, een nieuw teken dat oliebedrijven in toenemende mate op een selectieve manier hun belangen in biobrandstoffen-research aan het opvoeren zijn.

Shell zal dit jaar ongeveer 600 miljoen dollar (419 miljoen euro) uitgeven aan de financiering van research bij Codexis, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit documenten voor de regelgevende instanties. Codexis heeft die documenten vrijgegeven in verband met een beursgang aan de Nasdaq. Het bedrijf ontwikkelt microben om de chemische reacties die oneetbare planten als gras veranderen in ethanol en diesel, te versnellen.

Exxon
Ander oliebedrijven hebben recentelijk ook hun uitgaven in biobrandstoffen vergroot. Exxon Mobil liet afgelopen zomer weten dat het de komende vijf tot zes jaar 600 miljoen dollar gaat besteden aan een samenwerking met Synthetic Genomics Inc, om een manier te ontwikkelen om algen in motorbrandstoffen te veranderen.

Chevron Corp is een samenwerking aangegaan met Mascoma Corp. om op planten gebaseerde brandstoffen te onderzoeken. En BP plc is een joint venture gestart met Verenium Corp om een brandstoffenfabriek te bouwen in Florida.

Shell heeft een 20 procent-belang in Codexis, dat enzymen ontwikkelt om plantenweefsel in suikers om te zetten. Deze suikers kunnen vervolgens worden omgezet in ethanol en diesel. Chevron heeft 5 procent in het bedrijf.