NEW YORK - De koersen op de effectenbeurzen in New York vertoonden dinsdag weinig beweging. De beurzen misten richting. Beleggers kregen tegenstrijdige signalen.

Het consumentenvertrouwen steeg en bereikte de hoogste stand in drie maanden. Maar de huizenprijzen bleven in oktober onveranderd, terwijl een stijging was verwacht.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot vrijwel onveranderd op 10.545,41 punten. Dat is 1, 67 punten lager. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 0,1 procent in en sloot op 1126,20 punten.

Dat is een daling met 1,58 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde eveneens 0,1 procent en sloot 2,68 punten lager op 2288,40 punten.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen, dat van cruciaal belang is voor een herstel van de economie, steeg in december naar 52,9 punten, terwijl analisten uit waren gegaan van een stijging naar 52,5 punten.

''Het is mooi dat het vertrouwen hoger is dan verwacht'', merkte een analist op. ''Maar om de financiële markt de komende zes tot twaalf maanden te zien verbeteren, is een hogere huizenprijs nodig.'' En die bleef juist achter bij de verwachting.

Huizenprijzen

De huizenprijzen in de twintig grootste Amerikaanse steden bleven in oktober gelijk ten opzichte van de maand ervoor. Analisten hadden verwacht dat zij 0,2 procent zouden stijgen.

''Deze cijfers geven grofweg aan dat de consumenten optimistisch zijn, maar nog steeds niet enthousiast zijn over de huidige omstandigheden'', stelde financieel adviseur Jim Baird.

Procter & Gamble

Het gestegen consumentenvertrouwen gaf producenten van consumentengoederen als Procter & Gamble een steuntje in de rug. Zo steeg het aandeel P&G 0,8 procent. De koersen van huizenbouwers behoorden daarentegen tot de dalers .

Op de Nasdaq leverde het aandeel-Apple na de goede koersen van de afgelopen dagen 0,9 procent in. De koers stond onder druk na het nieuws dat Nokia een nieuwe stap had gezet in het conflict over patenten. De producent van mobiele telefoons en Apple beschuldigen elkaar over en weer van schending van elkaars patenten.

Nieuwjaar

Net als maandag was ook dinsdag de handel slap. Veel handelaren zijn vrij in de dagen tussen kerst en de jaarwisseling. Het is een korte handelsweek, omdat de beurzen vrijdag, nieuwjaarsdag, gesloten zijn.

Bij sluiting van de beurzen op Wall Street was de euro 1,4348 dollar waard. .Bij sluiting van de beurzen in Europa was dat 1,4345 dollar.