EINDHOVEN - Anteryon, een voormalig onderdeel van elektronicaconcern Philips, wil in het derde of vierde kwartaal van volgend jaar naar de beurs. Dat heeft directeur Gert-Jan Bloks dinsdag gezegd. Hij bevestigde daarmee een artikel in De Telegraaf.

De maker van onder meer cameralenzen voor mobiele telefoons mikt bij de beursgang op een opbrengst van tientallen miljoenen euro. Anteryon wil een deel van de aandelen naar de beurs brengen. De exacte omvang daarvan is volgens Bloks nog niet vastgesteld. In januari maakt het bedrijf bekend welke bank de beursgang zal begeleiden: Fortis MeesPierson, Kempen & Co of SNS Bank.

Lenzen
De lenzen van Anteryon, dat in 2006 van Philips werd gekocht door huidig president-commissaris Jan Holleman, zitten in mobieltjes van Nokia, LG, Samsung, Motorola en Sony Ericsson. Vooralsnog gaat het om lenzen voor zogeheten vga-camera's van zo'n 0,3 megapixel.

Nu produceert het bedrijf er circa 2,5 miljoen per maand. Medio volgend jaar is de productie naar verwachting verdubbeld en zal het bedrijf ook lenzen maken voor camera's met een hogere resolutie.

Groei
Die beoogde groei vergde het afgelopen jaar echter zulke flinke investeringen dat Anteryon over dit jaar een nettoverlies zal lijden van ruim 5 miljoen euro. Het bedrijf verwacht volgend jaar al wel weer winst te halen. Bloks mikt voor 2010 op een omzet van 25 miljoen euro en ongeveer 50 miljoen euro in 2011.

Anteryon is nu voor 38 tot 39 procent in handen van Holleman en beurshandelaar Evert van den Brandhof. Daarnaast hebben de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de bank BNP Paribas en durfkapitalist Mentha volgens Bloks elk een belang tussen de 5 en 10 procent.