AMSTERDAM - ING doet afstand van een deel van zijn Chinese levensverzekeringsactiviteiten met de verkoop van dochter PALIC.

De transactie maakt onderdeel uit van de in april aangekondigde herstructurering van ING. Het financiële concern stoot wereldwijd onderdelen af om verkregen staatssteun terug te betalen.

ING maakte dinsdag de verkoop bekend van zijn belang van 50 procent in de Chinese verzekeringsdochter Pacific Antai Life Insurance Company (PALIC) aan de Chinese bank China Construction Bank (CCB). PALIC telt 300.000 klanten.

Er zijn geen financiële details omtrent de transactie bekend. De definitieve verkoop vindt plaats in de tweede helft van volgend jaar.

Terugbetalen
ING moet nog 5 miljard euro terugbetalen aan de Nederlandse staat. Het concern raakte vorig jaar in de problemen door de kredietcrisis en ontving onder andere 10 miljard euro staatssteun.

Vorige week sluisde ING 5 miljard euro terug naar de staat na de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 7,5 miljard euro. Met de afsplitsing van de verzekeringstak en verkoop van onderdelen zal ING de andere helft van de staatssteun terugbetalen.

Capital Life
De verkoop van het belang in PALIC betekent niet dat ING de Chinese levensverzekeringsmarkt de rug toekeert. Het concern gaf dinsdag aan op groei te mikken met ING Capital Life, de andere alliantie van ING op de Chinese levensverzekeringsmarkt.

''Deze transactie stelt ons in staat een sterker verzekeringsplatform in China op te bouwen via ING Capital Life'', aldus Frank Koster, hoofd verzekeringen bij ING voor de regio Azië. China geldt als een veelbelovende groeimarkt voor levensverzekeringen.