AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag voor de zesde dag op rij met winst gesloten. Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie stuwden de koersen.

De graadmeters noteren nu de hoogste niveaus in meer dan een jaar. In aanloop naar de jaarwisseling verliep de handel heel rustig en de volumes waren laag.

De AEX-index sloot 1,2 punten hoger op 337,28 punten. Een winst van 0,4 procent. De MidKap-index eindigde op 508,85 punten, een winst van 0,3 procent. De beurs in Londen boekte een winst van 0,7 procent. Parijs sloot met een winst van 0,3 procent en Frankfurt bleef steken op 0,1 procent.

Duwtje
De koersen kregen in de namiddag een duwtje in de rug door een meevallend cijfer over het vertrouwen van Amerikaanse consumenten. De index van onderzoeksbureau Conference Board die het vertrouwen weergeeft, kwam in december uit op 52,9. Analisten hadden gerekend op 52,5.

Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt kon de stemming niet drukken. De huizenprijzen in de Verenigde Staten bleven in oktober onveranderd in vergelijking met een maand eerder.

Analisten gingen uit van een stijging met 0,2 procent. Kort na opening van Wall Street komen nog cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS.

Duitsland
De stemming op de Duitse aandelenbeurs werd aan het einde van de handelsdag iets gedrukt nadat de voorlopige cijfers over de inflatie in Duitsland bekend werden gemaakt.

De inflatie in heel 2009 bleek met 0,4 procent op het laagste niveau in tien jaar uit te komen. In december waren de consumentenprijzen sterker gestegen, met 0,7 procent op maandbasis.

ING
In de AEX stond bank en verzekeraar ING licht in de plus. Het aandeel sloot met een winst van 0,4 procent. ING verkoopt zijn belang van 50 procent in de Chinese levensverzekeraar Antai aan China Construction Bank. Er werden geen financiële details bekendgemaakt.

In Londen boekten mijnbouwers forse winsten. Zij profiteerden van de hogere prijzen voor grondstoffen zoals nikkel en koper.

BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwconcern, steeg 2,2 procent, Rio Tinto won 1,5 procent en Xstrata klom 2,4 procent.

Euro
De euro noteerde 1,4345 dollar. Bij het slot van de Europese handel maandag was de euro 1,4395 dollar waard.