TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag vlak gesloten. Beleggers deden het rustig aan in de aanloop naar het nieuwe jaar. De Nikkei-index staat nu op de hoogste stand in vier maanden.

De Nikkei sloot vrijwel onveranderd op 10.638,06 punten. De Japanse hoofdgraadmeter is sinds het dieptepunt in maart ongeveer 50 procent gestegen.

1989
De beurs in Tokio bereikte precies twintig jaar geleden de hoogste stand ooit. Op 29 december 1989 sloot de Nikkei-index op 38.915,87 punten. Dat had toen te maken met de sterk groeiende Japanse economie en hard oplopende prijzen.

De handel in Tokio kreeg dinsdag steun van Japanse handelshuizen die profiteerden van de gestegen grondstoffenprijzen. Mitsui won 2,1 procent en Mitsubishi steeg 1,5 procent.

JAL
Japan Airlines (JAL) verloor echter 8,3 procent. Dat had te maken met zorgen over een mogelijk faillissement van de verlieslijdende luchtvaartmaatschappij. Dat zou de waarde van het aandeel JAL wegvagen.

Elders in het Verre Oosten was er meer beweging te zien. De Kospi in Seoul zakte 0,8 procent, terwijl de beurs in Sydney 1,1 procent steeg. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,2 procent in de plus.