NEW YORK - De aandelenbeurzen New York zijn maandag op de valreep toch nog met een kleine plus gesloten en hebben daarmee de opgaande lijn van vorige week voortgezet.

De mislukte aanslag op een vliegtuig van Northwest Airlines, waarvoor al-Qaeda maandag de verantwoordelijkheid opeiste, leidde wel tot zorgen over de veiligheid en die deden met name de koersen van luchtvaartmaatschappijen dalen.

Maar positief nieuws over de kerstverkopen hielp de beurzen.

Het was maandag een wisselvallige dag op Wall Street. De beurzen openden hoger, maar liepen in de middag weer terug en een uur voor sluitingstijd vertoonden alle drie de graadmeters nog kleine minnetjes. Maar uiteindelijk sloten zij de dag met winst af.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 10547,08 punten, 0,3 procent of 26,98 punten hoger. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 1127,78 punten.

Dat is 0,1 procent of 1,30 punten hoger. De technologiebeurs Nasdaq steeg 5,39 punten tot 2291 punten. Dat is een winst van 0,2 procent.

Consumenten
Bij de opening maandagochtend toonden de handelaren zich voorzichtig optimistisch. De uitgaven van consumenten voor kerst lijken dit jaar hoger te liggen dan vorig jaar en dat stemde hen tevreden.

Volgens voorlopige gegevens van creditmaatschappij MasterCard zouden detailhandelaren tussen november en kerstavond 3,6 procent meer omzet hebben gedraaid dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor de extra winkeldag die er dit jaar was, bleef de stijging beperkt tot 1 procent.

Wal-Mart
Supermarktketen Wal-Mart behoorde met een plus van 0,39 procent tot de stijgers. Dat gold ook voor aan energie gerelateerde fondsen, die profiteerden van de stijging van de olieprijs.

De luchtvaartmaatschappijen leverden daarentegen flink in. Zo daalde het aandeel Delta Airlines, moeder van Northwest Airlines, 5,4 procent.

Het volume van de handel was gering op de eerste dag van de korte handelsweek tussen kerst en de jaarwisseling. Ook de rest van de week zal de handel waarschijnlijk slap zijn.

Consumentenvertrouwen
Veel handelaren zijn vrij en veel economische cijfers zijn deze week niet te verwachten. Dinsdag komt nog wel een definitief cijfer over het consumentenvertrouwen in december naar buiten.

Op de valutamarkt was de euro bij sluiting van Wall Street 1,4382 dollar waard. Bij sluiting van de beurzen in Europa stond de Europese munt op 1,4395 dollar.