AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten maandag in de plus na een positieve handelsdag. Een hogere opening op Wall Street gaf de koersen nog eens een duwtje in de rug.

De AEX sloot op een stand van 336,11 punten. Dat is een winst van 2,51 punten oftewel 0,8 procent. De MidKap-index kreeg er 0,3 procent bij en stond op 507,20 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt noteerden winsten tot 0,9 procent. De aandelenbeurs in Londen bleef maandag gesloten.

DAX
De Duitse DAX-index stond vrijwel de hele dag boven de 6000 punten. Het is voor het eerst sinds september vorig jaar, toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel, dat de DAX deze grens slecht.

In maart noteerde de hoofdgraadmeter nog op een dieptepunt van circa 3600 punten. De DAX sloot op 6002,92 punten.

Wall Street
De beurzen op Wall Street stonden ook in de plus. De Dow-Jonesindex noteerde een winst van 0,2 procent op 10537 punten, schermenbeurs Nasdaq won 0,3 procent en de S&P 500-index klom 0,1 procent.

Beleggers in de VS deden het rustig aan, maar waren wel positief gestemd over het feit dat uitgaven van consumenten voor de kerst hoger lijken te liggen dan vorig jaar. Volgens voorlopige gegevens van creditcardmaatschappij MasterCard zouden detailhandelaren 3,6 procent meer omzet hebben gedraaid.

Cijfers
Dinsdag komt er een cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS in december naar buiten. Die geeft verder inzicht in het gedrag van consumenten.

Vorige week reageerden de beurzen in New York tevreden op gunstige macrocijfers, onder meer over de aanvraag van uitkeringen en de orders van duurzame goederen.

ArcelorMittal
In Amsterdam bleef staalbedrijf ArcelorMittal de hele dag bovenaan de AEX-index staan en eindigde 2,4 procent hoger. ''Het fonds profiteert van het al weken hangende gevoel dat de economie wereldwijd aantrekt'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van zakenbank Dresdner VPV.

Volgens Blok ''wijzen macrocijfers op een verbetering''. ''Het blijft een verwachting, maar bedrijven als ArcelorMittal, die het afgelopen jaar terug zijn gegaan in hun productie en de koers van het aandeel, lopen alvast vooruit.''

ArcelorMittal is een zwaarwegend fonds in de AEX en heeft een grote invloed op de graadmeter.

Shell
Ook andere grondstoffondsen, zoals olieconcerns, profiteerden van het verwachte aantrekken van de vraag naar grondstoffen. Shell won 0,1 procent. Het Franse Total stond 0,8 procent hoger.

De olieprijs ging maandag met 1,1 procent omhoog tot 78,90 dollar per vat lichte Amerikaanse olie.

Spyker
Het aandeel van autoproducent Spyker was verder een van de grootste dalers. Beleggers lijken er niet meer in te geloven dat Spyker het Zweedse automerk Saab gaat overnemen van General Motors (GM). Het aandeel verloor meer dan 15 procent tot 1,87 euro.

De euro was 1,4395 dollar waard, tegen 1,4400 dollar aan het einde van de handel donderdag.

De volumes blijven deze week, in aanloop naar het nieuwe jaar, veel lager dan in de rest van het jaar. De beurs in Amsterdam sluit donderdag na een halve dag en blijft vrijdag dicht.