AMSTERDAM - De effectenbeurzen in New York stevenen komende week af op een naar verwachting sterke laatste handelsweek van 2009. Beleggers kunnen toasten op de eerste jaar-op-jaar-stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten in twee jaar tijd en hoop op meer economische stabiliteit in 2010.

De opvering van de effectenbeurzen sinds de dip in maart, heeft investeerders in een feeststemming gebracht. Hoewel nog niet alle seinen op groen staan voor de Amerikaanse economie, gaan beleggingsstrategen uit van nieuwe beurswinsten komende week, waardoor een stevige basis kan worden gelegd voor het begin van 2010.

Komende week is de handelsweek in de Verenigde Staten een dag korter, vanwege Nieuwjaarsdag op vrijdag. Ook in Amsterdam ligt de handel vrijdag stil. Donderdag is de handelsdag op de Europese beurzen korter.

Lege agenda
Beleggers moeten het komende week doen met een vrij lege agenda, zoals gebruikelijk in de laatste week van het jaar. Toch zijn er een paar zaken die de beurzen kunnen beïnvloeden.

Dinsdag wordt een cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten gepubliceerd. Daarmee kunnen beleggers een indicatie krijgen van het winkelgedrag tijdens de feestdagen.

Ook het wekelijkse rapport over uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten zal donderdag in de gaten worden gehouden. Beleggers vragen zich af wanneer het aantal banen weer zal gaan groeien.