NEW YORK - Een meevallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt en gestegen orders voor duurzame goederen zorgden donderdag voor een positieve stemming op Wall Street.

Het was voor beleggers een teken dat het economisch herstel goed op stoom ligt. De aandelenbeurzen in New York sloten de verkorte handelsdag voor de kerst met winsten af.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde aan het slot van de halve handelsdag een winst van 0,5 procent op 10.520,10 punten.

De breder georiënteerde S&P 500-index steeg eveneens 0,5 procent tot 1126,48 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 2285,69 punten.

Uitkering

Een uur voor het begin van de handel op Wall Street maakte het ministerie van Arbeid bekend dat het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week daalde tot het laagste niveau sinds september vorig jaar. Een teken dat de banenmarkt weer aantrekt.

Het aantal aanvragen daalde tot 452.000. Analisten rekenden op 470.000 aanvragen. In de week ervoor waren het er nog 480.000.

Orders

Positief nieuws kwam er ook van het ministerie van Handel. Dat maakte donderdag stijgende cijfers bekend van het aantal nieuwe orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten. Het ordervolume steeg in november met 0,2 procent vergeleken met een maand eerder, na een daling van 0,6 procent in oktober.

Er was vooral meer vraag naar computers en andere elektronische producten. De stijging viel overigens licht tegen, analisten hadden gerekend op een toename van 0,5 procent. Duurzame goederen zijn producten met een levensduur van minimaal drie jaar, zoals meubilair, auto's en witgoed.

Apple

Aandelen van computerproducenten lagen goed in de markt op deze cijfers. Apple was een van de grote stijgers in de Nasdaq met een winst van 3,4 procent, Dell ging 3,2 procent vooruit. Chipproducent Intel liftte mee met een plus van ruim 1 procent.

Bedrijven in sectoren van de gezondheidszorg trokken ook de aandacht van beleggers. De Amerikaanse Senaat keurde donderdag de plannen van president Obama voor een nieuw zorgstelsel goed, wat de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel weer een stap dichterbij brengt.

De koers van Tenet Healthcare won 3,8 procent en branchegenoot Aetna zag de koers 0,5 procent stijgen.

Hoewel de hervormingsplannen van Obama wel druk legden op aandelen van zorgverzekeraars, zeiden analisten dat de maatregelen niet zo veel pijn doen als eerst gedacht. Toch verloor het aandeel van zorgverzekeraar Cigna 1,1 procent.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4355 dollar tegen 1,4400 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.