AMSTERDAM - De verwachtingen die analisten uitspreken over de resultaten van bedrijven, zoals een winstverwachting, hebben een verwaarloosbaar effect op de koers van het aandeel, zo blijkt uit een onderzoek waar de zakenkrant Financial Times over schrijft.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Tulane en Pittsburgh, zwengelt de discussie aan over de bruikbaarheid van analistenvoorspellingen voor bijvoorbeeld hedgefondsen.

De onderzoekers bekeken de koersbewegingen in de 40 minuten rond een herziene verwachting. Deze bleken nauwelijks uit te slaan, een teken dat investeerders weinig acht slaan op aangepaste voorspellingen van analisten.

Slim
"Analisten kunnen dan wel hele slimme mensen zijn, de markt geeft hen weinig krediet", stelt onderzoeker Robert Hansen tegenover de Britse krant.

Eerdere bevindingen wezen uit dat analisten wel degelijk koersen in beweging kunnen zetten. Dit onderzoek wijkt af omdat het de aandelen gedurende een kortere periode heeft gevolgd. Volgens de drie auteurs is het gebruik van een langere periode misleidend, omdat koersen om meerdere redenen kunnen stijgen of dalen.

Banken
Een andere studie heeft al aangetoond dat de koop- en verkoopadviezen van analisten weinig effect uitoefenen op koersen. Banken zullen niet blij zijn met de resultaten, zij proberen investeerders juist over te halen om voor analistenonderzoek te betalen.

"Wij zijn van mening dat resultaatverwachtingen de markt niet van nieuwe informatie voorzien", aldus Hansen. "Het is wel belangrijke informatie, maar het is al verwerkt in de koers."