LONDEN - Opnieuw lijkt een afvalverwerker te worden overgenomen door een durfinvesteerder. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle voert overnamegesprekken met de Britse Shanks Group.

Shanks is onder meer actief in Nederland, met 37 vestigingen van bedrijven als Icova en Van Vliet Contrans. De andere thuismarkten zijn het Verenigd Koninkrijk, België en Canada.

Drie jaar geleden kochten de investeringsmaatschappijen CVC Capital Partners en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) Afvalverwerking Rotterdam (AVR). Een jaar later werd ook Van Gansewinkel opgekocht en samengevoegd met AVR.

Bod
Carlyle praat met Shanks over een eerder deze maand uitgebracht overnamebod van 536 miljoen pond (ruim 597 miljoen euro). Shanks en diens belangrijkste aandeelhouders zeiden destijds tenminste 10 procent meer te willen.

De aandelenkoers van Shanks is sinds het bod met 50 procent gestegen, waarmee de waarde van het bedrijf is toegenomen tot circa 520 miljoen pond.

De Nederlandse tak van Shanks haalde in het boekjaar 2008/2009, dat liep tot en met 31 maart, een nettowinst van 30,1 miljoen euro op een omzet van 436 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van 51,1 miljoen euro was het hoogste in het bestaan van het bedrijf.