AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs wist de afgelopen week toch nog een kleine kerstrally neer te zetten. Hoewel de koersuitslagen gering waren, zette de AEX-index donderdag voor de vierde dag op rij een plus op de borden.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot met een winst van 0,77 punten (0,2 procent) op een stand van 333,60 punten. Dit was de hoogste slotstand van het jaar.

De MidKap-index sloot nagenoeg vlak op 505,96 punten. De beurs in Parijs pluste 0,1 procent, in Londen kreeg de hoofdgraadmeter er 0,6 procent bij.

Gesloten
In verband met kerst hielden de beurzen in Frankfurt en Milaan en in een aantal andere Europese financiële centra, de deuren gesloten. Waar wel werd gehandeld, werd de handelsdag verkort tot 14.00 uur.

In de AEX hielden de stijgers en dalers elkaar ongeveer in evenwicht. Chemieconcern AkzoNobel stond bovenin met een plus van 1,1 procent. Branchegenoot DSM stond onderin met een koersverlies van 0,5 procent.

Vastgoedaandelen deden het relatief goed, nadat het Franse vastgoedbedrijf Icade had laten weten branchegenoot Compagne la Lucette over te nemen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. In Parijs steeg het aandeel Icade 3,9 procent.

Vastgoed
Unibail Rodamco pluste in de AEX 1,4 procent. Corio won 0,5 procent. In de MidKap-index koerste Eurocommercial Properties 1,1 procent hoger.

Prologis European Properties meldde dat zijn aandelenemissie is geslaagd. Het bedrijf gaat de opbrengst van 61,1 miljoen euro gebruiken om zijn schuldpositie te verbeteren. Dit zal nog voor het einde van het jaar gebeuren. De koers van het aandeel steeg 0,4 procent.

Daler
BinckBank daalde voor de derde dag op rij. Het aandeel verloor 1,5 procent en was daarmee onderin de MidKap te vinden. Het was de derde dag op rij dat het aandeel een koersverlies incasseerde. Dinsdag had de internetbroker aangekondigd zijn aandeleninkoopprogramma te beeindigen.

De euro was 1,4400 dollar waard, tegen 1,4360 dollar aan het einde van de handel een dag eerder.