AMSTERDAM - ING Groep nv stond dit jaar onder grote druk van de Europese Commissie om de Postbank, of in elk geval delen daarvan, te verkopen, meldt het Financieele Dagblad donderdag op basis van een reconstructie.

De commissie zou dit hebben geëist als compensatie voor de staatssteun die het bank- en verzekeringsconcern had gekregen tijdens de financiële crisis.

Het team van eurocommissaris Neelie Kroes van mededinging vond dat de beste manier zou zijn om het merk Postbank nieuw leven in te blazen en vervolgens te verkopen aan een concurrent. Ook moest een deel van ING Direct worden verkocht.

Marktaandeel
Deze opstelling van Kroes volgde volgens de krant op een stevige lobby in het voorjaar uit Spanje, Italië en Frankrijk. Vertegenwoordigers van die landen stelden zich op het standpunt dat ING met scherpe tarieven marktaandeel inpikte en dat de Nederlanders dat mede konden doen dankzij de staatssteun.

Uiteindelijk wist ING de commissie te paaien met de afsplitsing van de hele verzekeringstak, waaronder Nationale-Nederlanden, een van de oprichters van ING.

Ook worden de kleinere banken Interadvies en Westland Utrecht verkocht. Om aan de wensen van de zuidelijke EU-landen tegemoet te komen, mag ING bovendien de komende jaren met zijn bancaire tarieven, zoals spaarrentes, geen prijsleider zijn.