NEW YORK - De graadmeters op de aandelenbeurzen in New York haperden toen woensdag een uur na opening teleurstellende cijfers over de verkoop van nieuwe woningen naar buiten kwamen.

De kleine openingswinsten verdampten vrijwel onmiddellijk, later trok de aandelenmarkt weer wat aan

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond bij het slot van de handelsdag vrijwel onveranderd op 10.466,44 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1120,59 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde een grotere winst van 0,8 procent tot 2269,64 punten.

Consumentenuitgaven
Aanvankelijk waren beleggers nog goed gemutst dankzij een stijging van de consumentenuitgaven, die goed zijn voor twee derde van de Amerikaanse economie. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten stegen in november met een half procent ten opzichte van oktober.

Analisten rekenden echter op een stijging met 0,6 procent. Het is wel de tweede maand op rij dat de consumentenuitgaven toenemen.

Micron Technology
Ook de eerste winst van chipfabrikant Micron Technology in drie jaar tijd droeg bij aan het positieve sentiment. Het aandeel Micron steeg 6,1 procent. Technologiebedrijf Red Hat maakte eveneens een beter dan verwacht kwartaalresultaat bekend.

eleggers beloonden het fonds met een koerswinst van 5,2 procent. ''Technologie trekt echt de kar'', aldus een analist. ''Ongeacht wat de economie doet, deze groep levert voordeel op.'' De verhandelde volumes waren echter bescheiden op de laatste volle handelsdag voor Kerstmis.

Woningen
Maar het sentiment werd gedrukt door een onverwachte daling van verkochte nieuwe woningen in november tot 355.000 stuks op jaarbasis. Ten opzichte van de maand oktober was zelfs sprake van een afname met ruim 11 procent.

Het aantal verkopen bereikte het laagste punt in zeven maanden tijd. Het cijfer was een behoorlijke tegenvaller, want analisten rekenden gemiddeld op 440.000 nieuwe verkochte woningen. Een dag eerder zette een rapport over de verkoop van bestaande woningen Wall Street nog flink hoger.

Home Depot
Amerika's grootste doe-het-zelfketen Home Depot had flink te lijden van de tegenvaller en noteerde een verlies van 1 procent. Het fonds was daarmee een van de grote dalers in de Dow. Technologieaandelen en ook industriële fondsen deden het beter.

Aluminiumproducent Alcoa stond bovenaan met een koersstijging van 1,3 procent, gevolgd door Du Pont (plus 1,1 procent) en het industrieel conglomeraat CaterPillar met een winst van 0,7 procent. Dat was deels te danken aan een lagere dollar, wat vooral gunstig is voor exporterende bedrijven.

De dollar verloor 0,5 procent ten opzichte van de euro. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4329 dollar tegen 1,4320 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.