NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York reageerden dinsdag positief op de gestegen verkoopcijfers van bestaande huizen in de Verenigde Staten. Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie kon de stemming niet drukken.

Bij het slot van de handelsdag stond de toonaangevende Dow-Jonesindex op een winst van 0,5 procent op 10.464,93 punten.

De breed samengestelde S&P 500 noteerde 0,4 procent hoger op 1118,03 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 2252,67 punten.

Verkoop

De verkoop van bestaande huizen in Amerika nam in november ten opzichte van oktober met 7,4 procent toe. Dat was veel meer dan verwacht; analisten gingen uit van een stijging met 2,9 procent.

Op jaarbasis zijn in november 6,54 miljoen huizen verkocht, ruim 44 procent meer dan in november 2008 en het hoogste niveau sinds februari 2007.

Het is een teken voor beleggers dat de huizenmarkt zich weer stabiliseert en het voedt het optimisme voor verder economisch herstel.

De grootste economische crisis sinds de jaren '30 begon een paar jaar geleden met een instortende huizenmarkt.

Makelaarsvereniging

Volgens de makelaarsvereniging is de stijging voor een groot deel te danken aan mensen die voor het eerst een huis kopen. Zij namen in november 51 procent van de transacties voor hun rekening.

Daarmee willen ze volgens de makelaars profiteren van een tijdelijke belastingmaatregel van de Amerikaanse overheid.

Home depot

Amerika's grootste doe-het-zelf-keten Home Depot profiteerde met een koerswinst van 1,1 procent. Ook industriële ondernemingen als Boeing (plus 1,5 procent), Du Pont (plus 1,7 procent) en technologieconcerns als IBM (plus 1 procent) zetten de toon.

De vliegtuigfabrikant had bekendgemaakt een belang te nemen in een Amerikaanse fabriek die de romp voor de nieuwe Boeing 787 Dreamliner in elkaar zet.

Alcoa

Aluminiumconcern Alcoa leed onder de gestegen dollar en hogere grondstofprijzen. Het fonds stond vrijwel de hele dag op verlies, maar noteerde op de valreep toch een plusje van 0,4 procent.

Alcoa was maandag nog een van de gangmakers op de beurs. De stijgende dollar beperkte ook de koerswinsten van andere fondsen.

Groei

Eerder op de dag maakte het ministerie van Handel bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,2 procent op jaarbasis is gegroeid. In een eerdere raming werd nog een groei gemeld van 2,8 procent.

Analisten hadden verwacht dat dit cijfer gehandhaafd zou blijven. De minder dan verwachte economische groei kon beleggers echter niet verontrusten.

Beurzen

Handelaren verwachten de rest van de week niet veel spektakel meer op de beurzen. Veel beleggers zijn op vakantie of blijven thuis vanwege het winterweer.

De beurzen in New York sluiten donderdag eerder en blijven vrijdag in verband met Kerstmis gesloten.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4249 dollar tegen 1,4235 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.