AMSTERDAM - De Europese mededingingsautoriteiten hebben Canon toestemming verleend voor de overname van Océ. Dat maken beide bedrijven dinsdag bekend.

Beide bedrijven begeven zich op de markt van printers en kopieermachines, maar volgens de Europese Commissie richten zij zich op verschillende klanten. Daardoor worden zij niet beschouwd als naaste concurrenten en zouden andere bedrijven "niet significant" dooor de fusie belemmerd worden.

Ook de Taiwanese autoriteiten hebben dinsdag hun toestemming gegeven, eerder waren de autoriteiten in gaven de Verenigde Staten en Zwitserland al akkoord.

Aandelen
In november deed Canon een bod op Océ van 8,60 euro per aandeel, in totaal 730 miljoen euro. Aandeelhouder Orbis Portfolio Management vond het bod te laag. De investeerder liet weten zijn belang van circa 10 procent niet aan te melden.

Canon wil uiterlijk 8 februari een openbaar bod uitbrengen, dat ter goedkeuring bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) terecht komt. Daarna kunnen aandeelhouders hun stukken aanbieden. De verwachting is dat Océ voor de zomer van de beurs verdwenen is.