AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Betere cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt dan verwacht zorgden in de middag voor optimisme.

De Amsterdamse AEX-index sloot voor de tweede dag op rij op de hoogste stand van het jaar.

De hoofdgraadmeter op het Damrak won 1,97 punten, ofwel 0,6 procent, tot een stand van 332,48 punten. De MidKap-index sloot nagenoeg vlak op 506,87 punten. De beurs in Frankfurt won 0,3 procent, de aandelenmarkten in Parijs en Londen klommen 0,7 procent.

Huizenmarkt
De Amerikaanse vereniging van makelaars publiceerde cijfers over de verkoop van bestaande huizen in de maand november. Ten opzichte van oktober stegen de verkopen met 7,4 procent. Dit was veel meer dan analisten hadden verwacht.

De Amerikaanse huizenmarkt geldt als het epicentrum van de financiële crisis. Herstel op deze markt wordt daarom gezien als belangrijk voor de economie.

De chipsector deed het relatief goed, nadat de Amerikaanse chipproducent Intel maandag een opwaardering van het beleggingsadvies van Barclays Capital had gekregen. Chipmachineproducent ASML was de koploper van de AEX met een plus van 3 procent. In de MidKap-index won ASMI 2,8 procent. Het Duitse chipbedrijf Infineon won in Frankfurt 3,6 procent.

BinckBank
Onderaan de MidKap-index stond BinckBank met een 2,5 procent lagere koers. De internetbroker had in de ochtend laten te stoppen met het kopen van nieuwe aandelen.

Olieaandelen deden het relatief goed. Oliekartel OPEC besloot tijdens een bijeenkomst de productiequota ongewijzigd te laten. Olieconcern Shell stond bovenin de AEX met een plus van 1,6 procent. In Londen won BP 1,1 procent. Total ging in Parijs 1,7 procent omhoog.

Tijdslimiet
Het aandeel van autoproducent Spyker stond wederom in de belangstelling van beleggers, nadat het bedrijf had laten weten een tijdslimiet voor een overnamebod op het Zweedse automerk Saab te laten varen.

Spykertopman Victor Muller liet verder weten dat hij in Stockholm is om te onderhandelen over de overname. In de media doken berichten op over betrokkenheid van een vermogende Nederlandse investeerder. Spyker won op het Damrak 6,8 procent.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 73,50 dollar. De euro noteerde 1,4235 dollar, tegen 1,4305 dollar aan het slot van de handel een dag eerder.